Indlæggelse i isolation - standard transplantation af blodstamceller
Forbehandlingen fjerner knoglemarvens evne til bl.a. at danne de hvide blodceller, der udgør immunforsvaret. Det øger din risiko for at få infektioner betydeligt i en periode.
Det drejer sig om infektioner fra:
- mikroorganismer du normalt har på huden, i munden og i mavetarmkanalen
- mikroorganismer, som andre mennesker normalt har på sig uden at blive syge
- mikroorganismer i maden, der normalt ikke udgør en sundhedsrisiko
- mikroorganismer i luften
Derfor skal du fra dag 0 isoleres på stuen for at undgå at blive udsat for infektioner.
Du skal blive på isolationsstuen indtil de nye stamceller fra donor vokser frem.
Det er individuelt, hvor længe isolation er nødvendig, men du skal regne med 3-4 uger. Det betyder, at du fra den dag, hvor du får stamceller skal:
- være isoleret fra de øvrige patienter på en sengestue med højt luftskifte med filtreret luft
- følge særlige regler for hygiejne
- følge de særlige regler for, hvilken mad, du må spise
- følge de særlige regler for kontakt med andre mennesker
Tiden kan være lang, når man er isoleret på en stue.
Du kan derfor med fordel medbringe noget at beskæftige dig med undervejs.
De ting, du og dine pårørende medbringer, skal som hovedregel kunne sprittes af.
Du kan medbringe:
- Smartphone og tablet kan med fordel beskyttes med film på skærmen på forhånd.
- Du kan medbringe nye bøger og blade, der kan tørres /sprittes af uden på.
- Strikketøj skal være nyindkøbt, og tøjdyr skal være vasket ved 60 grader i vaskemaskinen lige inden indlæggelsen.
- Hvis du ønsker at medbringe shampoo, sæber og cremer, skal de være ubrudte ved indlæggelsen.
- 2 par nye badesko med justerbar rem uden dupper på trædefladen (de skal kunne tåle aftørring med sprit) - Du må ikke røre gulvet med bare fødder eller strømpesokker. Du skal bruge det ene par badesko som hjemmesko på stuen og det andet par, når du er i bad
- 1 ny blød tandbørste og en tube uåbnet tandpasta
Du er velkommen til at gå i dit eget tøj under indlæggelsen, men under isolationen skal du skifte alt tøj dagligt. Vær opmærksom på, at vi ikke har mulighed for at vaske dit tøj på hospitalet.
Personalet sørger for at aftørre tingene på stuen med sprit dagligt.
Du må ikke samle ting op, der er faldet på gulvet. Det skal aftørres med sprit af personalet, inden du igen får dem i hænderne.
Ledsagende pårørende
Det kan være en stor støtte at have en ledsagende pårørende hos dig i isolationsperioden. Det skal være en voksen, der ikke må have tegn på infektionssygdom.
Den ledsagende pårørende får mad og overnatning på stuen.
Den ledsagende pårørende må ikke give dig kys eller knus og må ikke opholde sig i din seng. Dog må vedkommende gerne holde i hånd.
Pårørende er velkomne til at deltage i daglige gøremål på stuen, hvis der er overskud til det.
Ledsagende pårørende skal rydde op efter sig selv på stuen. De skal hver dag klappe sengen op, og de må ikke have ting til at rode på stuen. De må gå i bad på stuen inden badeværelset rengøres eller efter, at patienten har været i bad.
Det kan være belastende for raske at tilbringe mange timer i døgnet på isolationsstuen. Selvom din pårørende ønsker at støtte dig mest muligt ved at være til stede, kan det være til stor gavn for jer begge, at der dagligt tilbringes nogle timer uden for stuen og afsnittet.
Retten til økonomisk støtte til pårørende under indlæggelse, er forskellig fra kommune til kommune. Vi anbefaler, at du drøfter mulighederne med din hjemkommune..
Andre besøgende
Besøgende skal være helt frie for tegn på infektionssygdom. Det vil sige, at de ikke må have feber eller snue, føle sig sløje, hoste eller have diarre.
Børn under 15 år: Det er kun patientens egne børn eller egne søskende, der må komme på besøg.
Der må højest være 3 besøgende på stuen ad gangen.
De besøgende skal hænge overtøj på knagerne overfor stuen.
Når besøgende går ind på stuen, skal de tage ure, fingerringe og armbånd af og vaske og spritte hænder og håndled grundigt. Håndtryk af besøgende frarådes.
Synligt snavsede sko skal efterlades på gangen.
Besøgende må ikke give dig kys eller knus eller opholde sig i din seng.
Besøgende, der ikke kommer fra samme husstand, må ikke benytte toilettet i tilknytning til stuen.
De besøgende, der kommer direkte fra arbejde, skal overveje at skifte tøj inden de træder ind på stuen. Det kan fx være pædagoger, landmænd og håndværkere med stor sandsynlighed medbringer byggestøv, svampesporer og andre sygdomsfremkaldende mikroorganismer i tøjet.
Besøgende må gerne medbringe tasker og værdigenstande på stuen men bør ikke berøre medbragte mobiltelefoner eller andre genstande under besøget af hensyn til infektionsrisiko.
Under indlæggelsen skal du hver dag i bad og vaske dig med sæbe for at holde huden så ren som muligt.
Personalet vil instruere dig i, hvornår du må gå i bad og hvilke forholdsregler, du skal overholde. Imens du er i bad, skifter vi dit sengetøj.
Du skal skifte tøj efter badet.
Du må ikke bære ur, fingerringe, piercinger eller andre smykker under isolationen. De øger risikoen for infektion og kan stramme ved evt. væskeophobning.
Efter hver toiletbesøg skal du vaske hænder med vand og sæbe og anvende håndsprit.
Munden indeholder normalt mange bakterier, der kan give infektion, når slimhinden påvirkes af strålebehandling og kemoterapi. Det er derfor vigtigt, at du renser din mund hyppigt. Vi anbefaler tandbørstning 4 gange i døgnet med en blød tandbørste og tandpasta, der ikke skummer for meget. Det kan også blive nødvendigt at skylle munden for at forebygge gener. Personalet vil instruere dig i dette.
Drikkevarer
Når du er indlagt, må drikkevarer max stå udenfor køleskabet i 3 timer.
Mælkeprodukter må stå udenfor køleskabet i max. 1 time.
Madvarer
For at forebygge infektioner, som skyldes bakterier og svampe i fødevarer, er der særlige regler for, hvad du må spise, når du er i isolation.
Som udgangspunkt må du kun spise mad, der er tilberedt i hospitalskøkkent på hospitalet.
Du må ikke spise mad, der er tilberedt derhjemme og derefter bragt ind på hospitalet. Heller ikke, hvis det har være frosset ned.
Isolationsstuen er bygget med et særligt ventilationssystem, der filtrerer luften og etablerer et lille overtryk på stuen. Det skal sikre, at luften bevæger sig fra stuen og ud på gangen, når døren åbnes.
For at opretholde overtrykket, skal døre og vinduer holdes lukket.
Samtidig beskytter de lukkede vinduer dig mod de mikroorganismer og svampe, der normalt er i luften udenfor.
Bivirkning mens du er indlagt
Påvirkning af slimhinde i mund og mave-tarm-kanal kaldes Mucositis.
Mucositis kan være en smertefuld følgevirkning af strålebehandling og kemoterapi og kan som regel ikke helt undgås. Det er den bivirkning der sammen med kvalme, der fylder mest for de fleste, fordi mucositis kan give voldsomme mundsmerter, hvor det kan gøre ondt bare at skulle synke. Når de nye stamceller begynder at tage fat, vil dine slimhinder hele op igen og smerterne vil aftage.
Personalet vil vise dig, hvordan du bedst muligt kan forebygge generne.
Det er nødvendigt at få smertestillende medicin.
Din hud bliver påvirket af behandlingen. Strålebehandling og kemoterapi kan gøre huden mere følsom. Det er derfor vigtigt, at du plejer din hud godt, ved at holde den ren og smidig.
Der kan være flere grunde til appetitløshed og kvalme i forbindelse med transplantationen. Kemoterapi, helkropsbestråling og visse former for medicin er de mest almindelig årsager.
Har du erfaringer fra tidligere, vil vi gerne vide det, så vi i fællesskab kan finde den bedste kvalmebehandling for dig.
Det er vigtigt, at du forsøger at spise og drikke mest muligt for at opretholde din mave-tarm-funktion. Kvalme, træthed eller en medtaget mundslimhinde kan bevirke, at du ikke har lyst til at spise, eller ikke kan spise tilstrækkeligt selv. Det kan derfor blive nødvendigt at anlægge en ernæringssonde, som kan bruges til mad og medicin.
Sonden lægges gennem næsen og kan blive liggende så længe, der er behov for den.
Indtil den nye knoglemarv danner blodceller i tilstrækkelige mængder, kommer der tegn på manglende knoglemarvsfunktion ved lav blodprocent og mangel på blodplader, og der vil være behov for, at du får hyppige transfusioner mod begge dele.
Der vil også være en øget risiko for, at du får infektioner. Dette forsøger vi at forebygge med medicin, ophold på isolationsstue og ekstra personlig hygiejne.
Dit hår falder af 1-2 uger efter kemoterapi.
Håret begynder sædvanligvis at vokse ud efter ca. 3 måneder. Det kan vokse ud med en lidt mørkere farve og ændret struktur i form af fx krøller.
Vi anbefaler, at du får langt hår klippet kort inden indlæggelsen. Det gør hårtabet mindre generende for dig.
Du vil kunne få et tilskud til en paryk, hat, kasket eller lignende, hvis du ikke har fået det tidligere i dit sygdomsforløb. Det er en god ide at få ordnet det inden indlæggelsen.
Der kan være mange forskellige grunde til, at du får diarré.
Diarré kan være en følge af behandlingen, men det kan også være tegn på komplikationer.
Det er vigtig, at du fortæller os, hvis dit afføringsmønster forandre sig. De fleste oplever diarré i dagene efter forbehandlingen.