Hvis du skal have opsamlet stamcellerne direkte fra blodet, skal du først have vækstfaktoren G-CFS.
G-CFS er en medicin, der får knoglemarven til at producere ekstra mange stamceller, der så løsriver sig fra knoglemarven og kommer ud i blodbanen.
G-CFS gives som indsprøjtning under huden. Det gives de fire aftner før stamcelleopsamling, og du skal fortsætte, indtil der er samlet tilstrækkelig mængde stamceller.
Vejer du mere end 40 kg, skal du have mindst to sprøjter ad gangen.
Ved helbredsundersøgelsen får du udleveret G-CFS. Du skal opbevare sprøjterne i køleskabet, indtil du skal bruge dem. Du vil få mundtlig og skriftlig vejledning i at tage G-CFS selv, eller vi kan arrangere, at en hjemmesygeplejerske giver det.
Behandling med G-CFS i den store dosis kan give smerter i knogler og lænd samt feber (influenzalignende symptomer). Andre bivirkninger kan være kvalme og hovedpine. Symptomerne kan dæmpes med Paracetamol.
Er du ikke i stand til at passe dit arbejde på grund af ovenstående, har du mulighed for at få lønrefusion, du skal ikke sygemeldes på vanlig vis.
Opsamling af stamceller
Opsamlingen af stamcellerne sker på Afereseklinikken.
Du bedes møde kl. 8.15. Du skal have spist morgenmad inden og have drukket rigeligt gerne mælkeprodukter inden for det sidste døgn.
Selve opsamlingen starter med, at du får anlagt en kanyle i begge albuebøjninger. Så cirkulerer dit blod fra den ene arm gennem en maskine, der frasortere dine stamceller og hvide blodceller, for derefter at løbe tilbage i din blodbane via den anden arm.
Du ligger i en seng under opsamlingen. Det er begrænset, hvor meget du kan bruge armene undervejs. Du har mulighed for at se TV, og du må gerne selv medbringe musik/lydbøger, du kan lytte til undervejs.
Du må gerne spise og drikke under opsamlingen. Du får tilbudt saft, mælk og vand og evt. en sandwich. Hvad du derudover ønsker at indtage, skal du selv medbringe.
Det er ikke muligt at komme på toilettet undervejs. Du kan få hjælp til at benytte kolbe og bækken.
Du må gerne have en pårørende med.
Selve opsamlingen varer ca. 5 timer. Oftest opsamles der ikke stamceller nok på en dag, så det hele skal gentages dagen efter.
Du vil få yderligere information om forløbet mundligt.
Har du lang transporttid til Aarhus Universitetshospital, vil det være muligt at bo på patienthotellet.
Ulemper og risici for denne type donation
Under selve stamcelleopsamlingen vil du sjældent opleve ubehag. Der kan dog i nogle tilfælde optræde prikkende og stikkende fornemmelser omkring munden eller i fingrene. Det skyldes det blodfortyndende middel citronsyre, der skal forhindre blodet i at størkne under opsamlingen. Citronsyre er et biologisk stof, der forekommer naturligt i vores krop, og som binder sig til kalk. Det er baggrunden for, at et glas mælk eller et par kalktabletter vil kunne fjerne generne under opsamlingen.
Der vil ofte komme et mindre fald i din blodprocent og i antal blodplader efter opsamlingen, men du vil gendanne blodcellerne i løbet af nogle få dage til en uge.
Vi fraråder, at du selv kører til og fra stamcelleopsamlingen, da vi ikke kender dine reaktioner herpå, og da nogle donorer er trætte i timerne efter opsamlingen.