Blodbanken
Du kommer i Blodbanken for at få lavet fuldblodstapning og specialtapning. Her kan du læse om dit forløb og finde praktiske informationer.
Om Blodbanken
I Blodbanken laver vi fuldblodstapninger.
Hvis man som bloddonor er ringet op i forbindelse med en specialtapning, laver vi det også her.
Blodbanken har to adresser.
Bemærk: Hvis du starter op som ny bloddonor, skal du til den indledende blodprøvetagning på Blodbankens Plasmacenter
Før du booker tid
Inden du booker en tid i blodbanken, er der en række ting, du skal være opmærksom på, så du ikke går forgæves.
Er du f.eks. lige kommet hjem fra en rejse til Italien, har fået en tatovering for nylig eller har fået medicin, så skal du muligvis i tappepause og kan derfor ikke komme til tapning.
Tjek din medicin
På min.medicin.dk kan du se, om din medicin giver dig tappepause fra at kunne donere blod eller plasma. Søg på præparatets navn og klik på fanen 'Bloddonor'.
Regler for tappepause
På bloddonor.dk kan du finde svar på de mest almindelige tappepauser. Søg i den alfabetiske oversigt på f.eks. akupunktur, influenza eller tjek den opdaterede tappepause efter rejser
Sæt dig selv i tappepause
Giv blodbanken besked om, at du er i tappepause ved at udfylde formularen på Bloddonererne i Danmarks hjemmeside
Book tid til tapning
Du kan booke tid online på bloddonor.rm.dk eller ved at ringe til Blodbanken på 78 45 51 69.
Når du bestiller tid online
Når du logger dig på netbookingen, vil du på forsiden se en dato for, hvornår du tidligst må komme i blodbanken. Du vil også kunne se et overblik over dine tapninger, og hvordan din blodprocent (hb-værdi) har ligget ved dine seneste besøg i blodbanken.
Klikker du på 'Book', kan du se vores ledige tider i kalenderen og vælge den tid, der passer dig bedst.
På 'Min profil' har du mulighed for at ændre password, telefonnummer og mailadresse, ligesom du kan til- eller fravælge indkaldelser og påmindelser på sms eller mail.
Book tid
Dit besøg
Når du ankommer
Indtast din nummerplade
Hvis du er i bil, skal du starte med at taste din nummerplads, så du ikke skal betale for parkering.
Udfyld et elektronisk spørgeskema
Du skal starte med at udfylde et spørgeskema elektronisk. Det gør du ved de afskærmede PC'er i venteområdet.
Blodet kan ikke testes for alle sygdomme, og spørgeskemaet er derved med til at sikre, at din bloddonation ikke risikerer at skade modtageren af blodet eller dig selv. Bl.a. rejser, sygdom og medicin kan have betydning for, om du kan give blod.
Træk et nummer
Når du har udfyldt skemaet, trækker du et nummer. Når det bliver den tur, bliver du kaldt ind ved navn.
Samtale med sekretær
I samtalerummet taler du med en sekretær, som spørger ind til din helbredstilstand, og du kan stille spørgsmål. Når samtalen er slut, sætter du dig igen i venteområdet.
Når det bliver din tur, bliver du kaldt ind ved navn.
Husk væske
Du skal selv huske, at tage noget at drikke med ind til tapningen. Du finder et bredt udvalg af drikkevarer i venteområdet.
Din tapning
Du bliver modtaget af en sygeplejerske. Under tapningen ligger du ned, og du får nålen lagt i albuebøjningen. Nålen er lidt større end den, man normalt bruger til at tage en blodprøve, men den er ekstra skarp for at sikre, at stikket går hurtigt og smertefrit. De fleste beskriver det som et lille niv.
Tal gerne med personalet om det, hvis du er lidt nervøs. Det kan hjælpe både dig og dem til, at du får den bedst mulige oplevelse som donor.
Efter stikket, ligger du og slapper af, imens der tappes 450 ml blod. Du skal klemme på en lille bold, for at få blodet til at løbe, og personalet holder øje med, at alt går som det skal.
Vi anbefaler at sætte 30 minutter af til en fuldblodstapning. Selve tapningen tager som regel ca. 10 minutter, resten er til udfyldelse af skemaet, samtalen ved sekretæren og hvile efter tapningen.
Når tapningen er slut
Efter tapningen skal du hvile i ca. 10 minutter, mens du får lidt at drikke og lidt snacks. Kroppen skal nemlig erstatte det tappede blod med væske fra vævene, så derfor er det vigtigt at have spist og drukket godt, allerede inden du kommer til tapning, så din krop har lidt depoter at tage af.
Du må donere fuldblod med 13 ugers mellemrum.
Tilmeld dig som donor
Hvis du gerne vil være donor, skal du først tilmelde dig som donor.
Læs mere om, hvordan du tilmelder dig:
Beskyttelse af dine data
Når du melder dig som blod- eller vævsdonor giver du os relevante oplysninger.
Du kan læse, hvordan vi sikrer, at dine oplysninger bevares sikkert og i overensstemmelse med databeskyttelses-forordningen på www.data.rm.dk og om dine rettigheder i Oplysningspligt - blod- og stamcelledonorer.
Find vej
Adresse og kort
Adresse
Blodbanken
Indgang F2, plan 2, krydspunkt F202
Palle Juul-Jensens Boulevard 65
8200 Aarhus N
Kort
Blodbanken ligger ved Indgang F2.