Tilmeld dig som blod- og/eller plasmadonor
Find information om, hvordan du tilmelder dig som donor, og hvordan du bliver registreret
Tilmeld dig som donor
Du tilmelder dig som donor på Bloddonorerne i Danmarks hjemmeside eller ved at kontakte din blodbank.
Når du er tilmeldt som bloddonor, kan du vælge imellem at give plasma, fuldblod eller skifte imellem de to typer tapninger, hvis du opfylder kravene til begge. Dette kan du tale med personalet om, når du kommer til din indledende blodprøvetagning.
Tilmeld digOm at være donor
Det er anonymt at være donor. Det betyder, at patienten ikke ved, hvem du er, og du ved ikke hvem, der har fået dit blod.
Det er også helt frivilligt at være donor, og du kan altid stoppe igen, men vi håber, at du vil blive ved længe, da der er brug for både blod og plasma.
Det er altid vigtigt, at du spiser og drikker godt inden din tapning.
Kriterier for at blive donor
Hvis du gerne vil være plasma- eller bloddonor, skal du opfylde nogle kriterier.
Du skal være:
- fuldstændig rask
- mellem 17 og 75 år
- veje mere end 50 kg for fuldblodsdonorer - og 60 kg for plasmadonorer
Alle bloddonorer i Danmark skal kunne forstå, læse og kommunikere på dansk uden brug af tolk, være registreret med dansk CPR nummer og bosiddende i Danmark.
Vær opmærksom på, at man senest kan tilmelde, eller gentilmelde, sig som bloddonor, indtil man er fyldt 65 år.
Din pligt som donor
Når du er donor, er det vigtigt, at du melder tilbage til os, hvis du efter en tapning kommer i tanke om, at du alligevel har været ude at rejse, eller har taget medicin.
Du skal også kontakte os, hvis du bliver syg op til nogle dage efter tapningen, så skal vores læge tage stilling til, hvad der skal ske med det blod eller plasma, du har doneret.
Meld ligeledes tilbage, hvis du har haft usikker sex eller har taget nogle stoffer. Du behøver ikke at fortælle os, hvad der er sket, men vi skal sørge for, at du får en tappepause på mindst 4 måneder.
Karantæneregler og tappepause
Der er mange forhold, der giver pause fra tapningen f.eks. hvis du tager medicin har fået en tandbehandling eller været ude at rejser.
Du kan se alle forholdene på Bloddonorerne i Danmarks hjemmeside under tappepause:
https://bloddonor.dk/for-donorer/tappepause/
Registrering før første tapning
Inden du kan blive bloddonor skal du registreres som ny donor. Registreringen indebærer også, at vi skal tage blodprøver og blodtryk, så vi kan tjekke, om du er helt rask. Blodprøven tages i Blodbankens Plasmacenter på Olof Palmes allé 38, 8200 Aarhus N:
Husk, at booke til til at få taget blodprøve.
Forberedelse
Inden du kommer til blodprøvetagning, er det vigtigt, at du ser vores informationsvideo og læser pjecen fra Styrelsen for Patientsikkerhed:
Til dig, der skal donere blod (pdf)
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Informationsvideo til nye donorer
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.